”En gemenskap i mångfald” – intervju med Peter Lindvall, enhetschef för pastoral utveckling och ekumenik på Svenska kyrkans nationella kansli

År 2013 bröt det högsta beslutande organet i etiopiska Mekane Yesus-kyrkan med Svenska kyrkan på grund av att samkönade äktenskap likställdes med äktenskap mellan två personer av olika kön. Detta innebar att samarbetet med Svenska Kyrkan avbröts på kyrkoledningsnivå, dessutom bröts prediko- och altargemenskapen.

PL: Sverige och Etiopien har en lång historia tillsammans, berättar Lindvall. Och Svenska kyrkans missionsorganisation Evangeliska fosterlandsstiftelsen påbörjade den svenska missionen i landet redan år 1866. Samtidigt bidrog man till att lägga grunden till den evangelisk- lutherska kyrkan i Etiopien. En kyrka som utvecklats till dagens Mekane Yesus-kyrka som nu är den största lutherska kyrkan i världen med sina 13 miljoner medlemmar. Det är en tillväxtkyrka och medlemsantalet ökar varje år.

Än idag är Evangeliska fosterlandsstiftelsen i hög grad engagerat i Etiopien. Det är en självständig missionsorganisation inom Svenska kyrkan som samarbetar fullt med den Mekane Yesus-kyrkan i diakonala frågor, bland annat har två präster sin tjänst på detta område. Denna missionsorganisation inom Svenska kyrkan samarbetar med Mekane Jesu-organisationen DAESSC (Development and Social Services Commission). Act Svenska Kyrkan samarbetar också med DAESSC. Det finns också på församlingsnivå samarbeten där svenska församlingar arbetar tillsammans med etiopiska. Dessutom är kyrkorna är fortfarande förbundna genom sitt gemensamma medlemskap i Lutherska världsförbundet.

PL: Men det finns ingen officiell kyrkoledarrelation mellan Svenska Kyrkan och den Mekane Yesus-kyrkan och det saknas oss, konstaterar Lindvall.

Svenska kyrkan och den Mekane Yesus-kyrkan har därför under några år fört samtal om att åter normalisera relationen mellan kykorna.

PL: Vi har sökt komma fram till ett ”memorandum of understanding”, där vikten av kyrkorna tar ett ekumeniskt ansvar och utvecklar ömsesidiga samarbeten samt delar de olika gåvor de har. Detta är viktigt eftersom båda kyrkorna är viktiga i ekumeniken. Det handlar ju om den lutherska kyrkans medlemsmässigt största [Mekane Yesus] och fjärde största [Svenska kyrkan] kyrka. Och vi kom i år överens om en gemensam ekumenisk ansats och om ett ömsesidigt samarbete också på ledningsnivå.

I juni kom den svenska ärkebiskopen Martin Modeús på besök till Etiopien. Han kom till till landet för att ta del av firandet av den etiopiska kyrkans 70-årsjubileum som började förberedas i juni 2024. Och för att hedra dess martyr Gusina Tumsa (1929-1979). Tumsa var generalsekreterare i Mekane Yesus när han avrättades av den kommunistiska Mengisturegimen. Detta för att han vägrade samarbeta med regimen efter år 1977 då denna blivit allt mer totailtär.

PL: Svenska kyrkan har nu fått muntlig information och att beslutande organ i den etiopiska kyrkan har valt att inte ställa sig bakom det memorandum vi tog fram om fördjupat samarbete. Svenska kyrkan väntar dock fortfarande på ett skriftligt besked i frågan.

Skälet till att ett fördjupat samarbete inte är möjligt är fortsatt svårigheterna för Mekene Yesus-kyrkan att samarbeta när Svenska kyrkan tillåter samkönade äktenskap.

PL: Svenska kyrkan respekterar den inre process och de beslut som Mekane Yesus-kyrkan har fattat. Svenska kyrkan respekterar också de ordningar som Mekane Yesus-kyrkan har. Det är av yttersta vikt att söka gestalta en enhet i Kristus, en gemenskap i mångfald.

Lindvall menar att den ömsesidiga respekten och behovet av varandras erfarenheter kommer fortsatt vara viktiga, liksom uppgiften att dela mötesplatser, utbildningar och annat. Uppgiften att fortsätta ta ansvar för varandra kvarstår också. Svenska Kyrkan kommer även fortsatt ge plats för etiopiska lutheraner som emigrerat till Sverige och Mekene Yesus-kyrkan för svenskar som flyttat till till Etiopien.

PL: Hur framtiden ser ut vad gäller fördjupat samarbete på kyrkoledningsnivå vet jag i dagsläget inte, avslutar Lindvall.