Nr 1 2022

Efter ett uppehåll under 2020 och 2021 kommer här ett nytt nummer av Ad Lucem. Och för första gången i tidskriftens 113-åriga historia är den inte i pappersform utan helt webbaserad.

Annars tar tidskriften innehållsmässigt vid där den slutade 2019. Det är en tidskrift för livsåskådning och kultur, som står mitt i samtidens samtal, debatter och religionsdialog. Öppen för andlighet och all slags poesi. En självständig tidskrift på kristen grund.

I detta nummer tar Ad Lucem upp en fråga som varit mycket omdebatterad i Sverige de senaste månaderna. Den rör hur kyrkan skall förhålla sig till situationen i Israel och Palestina. På det senaste kyrkomötet i november 2021 beslöts att lyfta frågan om en granskning av folkrättens tillämpning i Israel och Palestina, och att i en sådan granskning inkludera FN:s apartheidkonvention. Ett beslut som lett till en omfattande debatt vi fortfarande inte sett slutet på.

I numret bjuds också på mycket fin poesi. Skribenten, språkforskaren och översättaren Alva Dahl medverkar med en nyskriven dikt. Dessutom ny poesi från poeterna Susanne Sörensen och Susanna Román, som båda gör lite av en come back. Román kom med sin hittills enda diktsamling år 1989 och Sörensen med fjärde och senaste år 1996.

Här återknyter vi också bekantskapen med de kolumnister som vi hade med oss i den tryckta tidskriften 2016-2019, nämligen prästen och författaren Allan Willny och författaren / kulturjournalisten Maria Küchen.

Dessutom bjuds det på en essä av författaren Else-Britt Kjellqvist, en recension av en samling Thomas Merton-dikter och en ledartext om processen mot den finländska riksdagsledamoten Päivi Räsänen som är åtalad för hets mot folkgrupp.

Varmt välkomna till ett nytt nummer av Ad Lucem!

Peter Björkman, Redaktör