Big Sur har lockat poeter och författare genom tiderna som John Steinbeck, Jack London, Henry Miller, Jack Keroauc, Lawrence Ferlinghetti, Gary Snyder och flera andra beats som stannade längre och kortare tider, men den som som förknippas mest med Big Sur är trots allt Robinson Jeffers. Jag har leta efter kopplingar om Miller eller Kerouac träffade på Jeffers i Big Sur och har bara hittat material om ett kort möte där Jeffers och Miller möts, Robert Ferguson skriver i sin biografi ”Henry Miller ett liv” ”Under en promenad stötte han på den andra författaren i trakten, Robinson Jeffers. Han tyckte om Jeffers, men han var fullständigt värdelös som sällskap. Han var ”…mycket, mycket tillbakadragen och blyg. En darrande klippa.”Så skriver Miller i ett brev till sin ungdomsvän Emil Schnellock, daterat 12 juni 1943.
Andra värlskriget drev Henry Miller från Europa till New York, ett nytt bokprojekt tog sin början med en roadtrip från öst till väst i en gammal T-Ford tillsammans med konstnären Abraham Rattner. Den startade 1941, resan tog Miller till Kalifornien, boken kom att bli Den luftkonditionerade mardrömmen som är en uppgörelse med den konsumismen och allt som gått fel i hans hemland. Några år senare 1944 kom han för första gången till Big Sur.
Han tyckte att Big Surs topografi hade stora likheter med Grekland som han älskade efter att på slutet av 1930-talet besökt Lawrence Durrell som bodde på Korfu. Miller bodde i Hollywood och Los Angeles först, men det sociala livet blev för påfrestande och han sökte stillheten och fick möjlighet att hyra en stuga i Partington Ridge och senare vid Anderson Creek. Miller var hänförd av landskapet och bodde väldigt primitivt med sin andra och senare sin tredje fru och två barn utan el, vatten eller bil. Han fick använda en gammal kärra och gå flera kilometer för att hämta förnödenheter och posten som kom med postbilen tre gånger i veckan skriver han i Big Sur and the Oranges of
Hieronymus Bosch, en bok med subjektiva essär om livet, naturen och folk i Big Sur. Miller och hans familj hade inte mycket pengar och fick ofta ta mat och andra förnödenheter på krita. Millers royalties för Kräftans- och Stenbockens vändktrets var fast i Frankrike sedan krigsslutet.Böckerna blev tillåtna i USA efter flera rättegångar 1961-64 där de anklagades för obscenitet.
”It was here at Big Sur that I first learned to say Amen! And here too that I came to dwell with more than a feeling of mystification on that edifying observation of Céline´s: ”I piss on you all from a conciderly height!”
I Big Sur fann Henry Miller ro att skriva, läsa och måla akvareller som han erbjöds sig att byta mot mat och kläder. Han skriver poetiskt om det vilda landskapet ”Even the rocks are seductive and hypnotic. And where else on this earth will you find a towering wall of fog advancing from the date line with a knife-blue crest behind which a setting sun shoots out ”squirrels and lighting”? Här fann stadsgrabben den stadsstimmuli han ville slippa och den ensamhet och det hem han också sökte ”To experience the feeling of aloneness is a spiritual achievment”
Emil White träffade Miller 1942 i Chicago utanför en bokhandel som han arbetade i. Vid den tiden var Millers verk i stort sett okända i USA eftersom flera av böckerna var förbjudna. De blev snabbt vänner och två år senare flyttade White till Big Sur där han var Millers fixare och personliga sekreterare mot ibland en betalning av fem dollar i veckan. Emil White var född 1901 i Österrike och var nära att bli arkebuserad vid femton års ålder i ett uppror i Budapest, han lyckades dock fly och ta sig till Amerika. I Big Sur blev han en duktig konstnär och försörjde sig på att skriva guideböcker om trakten. Han dog 1989 och donerade sitt hus som nu är Henry Miller Memorial Library.
Henry Miller Memorial Library
Miller flyttade 1963 till Pacific Palisades, Los Angeles till ett bekvämt hus som han bodde i fram till sin död 1980. I mitten av 60-talet byggde White ett hus för sitt bibliotek och sin konst. Efter Millers död började lokala konstnärer ställa ut och formen av ett bibliotek ägnat Henry Miller tog form. Emil White var dess första direktör. Sedan 1993 är Gävlebon Magnus Torén chef för biblioteket som utvecklat sig till ett icke vinstdrivande kulturcentrum i trakten med en filmfestival, musik, konst och litteratur. Artister som: Patti Smith, Henry Rollins, Thurston Moore, Red Hot Chili Peppers, Laurie Anderson, Alanis Morissette, Jonathan Richman, Jello Biafra, Marianne Faithfull, Phillip Glas och många andra har uppträtt på biblioteket.
Faktaruta:
Henry Miller (1891-1980) född och uppväxt i New York och Brooklyn. Jobbade på Wester Union i NYC. Flyttar till Paris 1930 och stannar där till 1939. Debuterade med Tropical of Cancer, 1934 i tät följd kom Black Spring och Tropical of Capricorn. Lärde känna Anais Nin. Vistades i Grekland 1939-40, där han umgicks med Lawrence Durrell. Tillbaka till USA 1940. Kommer till Kalifornien 1942 och Big Sur 1944. Lämnar Big Sur 1963 efter 19 år för att bo i Los Angeles fram till sin död 1980. Miller publicerade många böcker på olika små och stora förlag genom åren. Romaner, noveller, reseskildringar och essäer. Henry Miller kom att inspirera författare inom Beat Generation och andra litterära rörelser i efterkrigstidens Amerika och Europa. Artur Lundkvist var först med att introducera honom i Sverige i BLM och Ikarus’ flykt, 1939.
Bibliografi:
Ferguson, Robert, Henry Miller Ett liv. Översättning: Nille Lindgren,1992
Hoyle, Arthur, The Unknown Henry Miller A seeker in Big Sur, 2014
Jong, Erica, Henry Miller och jag. Översättning: Lena Anér Melin, 1994
Miller, Henry, Big Sur and the Oranges of Hieronymus Bosch, 1958
Miller, Henry, Kolossen från Maroussi. Översättning: Sven Lundgren, 1959
Miller, Henry, Den luftkonditionerade mardrömmen. Översättning: Sten Söderberg,1948
Miller, Henry, Kräftans vändkrets. Översättning: Sven Lundgren, 1955
Miller, Henry, Min cykel och andra vänner. Översättning: Kerstin Gustafsson, 1980
Miller,Henry, Stenbockens vändkrets. Översättning: Gösta Wedberg, 1956
Where Nothing Happens, The Best of Henry Miller Memorial Library, 2012
Magnus Grehn
Bibliografi
Ferguson, Robert, Henry Miller Ett liv. Översättning: Nille Lindgren,1992
Hoyle, Arthur, The Unknown Henry Miller A seeker in Big Sur, 2014
Jong, Erica, Henry Miller och jag. Översättning: Lena Anér Melin, 1994
Miller, Henry, Big Sur and the Oranges of Hieronymus Bosch, 1958
Miller, Henry, Kollossen från Maroussi. Översättning: Sven Lundgren, 1959
Miller, Henry, Den luftkonditionerade mardrömmen. Översättning: Sten Söderberg,1948
Miller, Henry, Kräftans vändkrets. Översättning: Sven Lundgren, 1955
Miller, Henry, Min cykel och andra vänner. Översättning: Kerstin Gustafsson, 1980
Miller, Henry, Stenbockens vändkrets. Översättning: Gösta Wedberg, 1956
Where Nothing Happens, The Best of Henry Miller Memorial Library, 2012