Poetisk biografi med starka dikter
Den nyutkomna boken 19 poeter. Österbottnisk poesi på 2000-talet är en livgivande bok där samtida österbottniska poeter skriver om sina drivkrafter och inspirationskällor samt om vad poesin betyder för dem. Av varje poet finns också belysande exempeldikter och bibliografier över utgivningen. Boken 19 poeter främst är en poetisk biografi och som en fin bonus också en diktantologi med aktuell österbottnisk poesi. Utrymmesmässigt är det 49 sidor poesi och dubbelt så många sidor författarbiografier och bibliografier.
Bokens initiativtagare, den Vasabaserade poeten Nicko Smith, har under många år varit en viktig och engagerad skribent om allt som rör poeter och poesi – och i synnerhet österbottnisk poesi. På hans hemsida nickopoet.com är underrubriken Mer poesi till folket. Smiths poesifolkbildning började poppa upp i flödet i mina sociala medier i samband med hans Poetens Lördagssoffa i vilken han mellan mars 2018 och maj 2020 hann intervjua 100 poeter. Intervjuerna finns fritt tillgängliga på nätet (kolla upp Nickos sida nickopoet.com) och här återfinns bland annat intervjuer med Ralf Andtbacka, Matilda Södergran, Rickard Eklund, Ulrika Nielsen, Curt West, Kurt Levlin, Erica Håkans och Håkan Streng. Efter tiden med lördagssoffan fortsatte Nick Smith under olika rubriker publicera intervjuer poesi på sin nätsida, bland annat med Heidi von Wright (oktober 2023), Matilda Södergran (september 2021), Harri O. Niskanen (november 2020), Göran Ekström (april 2023), Sven-Erik Klinkmann (augusti 2021), och Kaj Hedman (mars 2021). Alla dessa 14 intervjuade författare finns också med bland de 19 poeterna i denna bok. Här finns också Tomas Mikael Bäck, Jan-Christer Wahlbäck, Kaj Hedman, Johanna Boholm och Jens Sandberg.
Det finns fler österbottniska poeter än de som ryms i denna bok så såklart. Och visst hade det varit kul att ha med kända poeter som Eva-Stina Byggmästar, Catharina Gripenberg, Rosanna Fellman, Gurli Lindén, Thomas Brunell och flera därtill. Men så är det alltid med antologier om samlingar – alla kommer aldrig att kunna vara med. Vänd det åt andra hållet istället, här är många fina poeter med som är mindre bekanta och som läsaren har möjlighet att lära känna genom denna bok.
I 19 poeter handlar det om konstnärligt och estetiskt inriktad litteratur som inte kan ”reduceras till bokproduktion”, för att låna ord från poeten Heidi von Wrights text i boken. Hon skriver om den minskande utgivningen av diktsamlingar i svenskfinland, efter en lovande start i början av 2000-talet. von Wright konstaterar avslutningsvis: ”det behövs förlag, litteraturkritik och framför allt en samtid som intresserar sig för konst”. Jag håller med. Och 19 poeter gör verkligen just detta.
En sak som jag tycker framgår i många av poeternas texter är att österbottnisk poesi av idag INTE är en nischad genre där det finns förutbestämda mallar att följa. Tvärtom finns en strävan bort från mallar och förutsägbarhet. Matilda Södergran skriver i en text med den träffande rubriken Allt behöver inte vara lätt eller mekaniskt: ”… dikten väljer själv sitt ämne. Det handlar väl på något sätt om att göra sig tillgänglig för dikten, att vara sådan som dikten kräver. Då kan en rad dyka upp i huvudet och när hon sätter sig ner för att skriva materialiseras resten. Det händer på något sätt utanför hennes kontroll. Och det kanske är den viktigaste lärdomen av alla: dikten går inte att kontrollera.”
Texterna i boken har en mycket stor spännvidd och bredd. Vildvuxet och spretigt kanske någon tycker. Men jag tycker just detta ger boken liv och vitalitet. Man får som läsare komma in i poetens vardagsrum utan att detta alltid är sönderstädat för finbesöket. Texterna har det gemensamt att de är mycket personliga och att man som läsare kommer nära poeterna. Och texterna gör att dikterna som kommer efteråt fördjupas för mig.
Bidragen i boken är uppställda i bokstavsordning efter efternamn. Och det passar bra eftersom Ralf Andtbacka som är först i alfabetetsordningen och därmed i boken förutom att skriva om sin egen poesi också ger en bra introduktion till den österbottniska poesin.
Sammanfattningsvis, en mycket inspirerande bok som ger mig lust att läsa mer av de deltagande poeterna. Dikterna till är lagom många för att man skall hinna reflektera över dem ordentligt. Jag tycker inte de behöver vara fler än de är. Och dikterna håller genomgående bra. Det känns som om författarna haft god smak och i de allra flesta fall valt ut starka och pregnanta dikter ur sina författarskap.
Boken 19 poeter är ett resultat av Nicko Smiths mångåriga arbete med den finlandssvenska poesin. Ett arbete vars vikt för den österbottniska poesin är svårt att överskatta. Det känns viktigt att resultatet av detta arbete inte bara finns digitalt utan nu också samlat i bokform. Dessutom är det en estetiskt tilltalande och snyggt redigerad bok med läsvänlig layout. Alla som har det minsta lilla nyfikna på österbottnisk poesi bör läsa denna bok!
19 poeter. Österbottnisk poesi på 2000-talet. Redaktörer: Nicko Smith & Tomas Mikael Bäck (Scriptum, 2024)