Recension / Stränder in mot ljuset

Ylva Eggehorns nya diktsamling består av 151 dikter som ofta utgår från Bibeln. Många av dikterna har ett bibelställe angett under sig. Diktboken, som är en urvalsvolym med dikter från poetens hela produktion heter Stränder in mot ljuset och kom 2023. Bra såklart och med tonvikt på allvarliga reflektioner. Boken kan sägas vara en ordentligt utvidgad version av avdelningen ”Ett hemligt tecken” i samlingsvolymen med samma namn, full av mystik, andlighet och dikter om livsfrågorna.

Eggehorns humor och vardagliga reflektioner finns här och där, men i lite mindre utsträckning. Här saknas många av de mer handfast kroppsliga kärleksdikterna. Jag kan sakna lättsinniga dikter som ”Vi gör det” och ”Läppar”. Jag saknar också dikter där Ylva skriver om läget i Sverige och om människorna där, som i dikten till poetkollegan Karl Vennberg i En karusell med madonnor.  Men några mer vardagliga och samtidsrefererande dikter finns förstås också med i urvalet. Och när de dyker upp, som i dikten ”Vilken syn!” eller i ”Ska vi dela”, känner jag mig mycket vederkvickt.

Det är hur som helst en stark bok om livets stora frågor med återupprättande dikter som ”Det är inte frågan om ett uppror”. Det är en dikt skriven ur den utsattes underifrånperspektiv och med rader som ”- Det är inte frågan om ett uppror / mumlar granarna med varma stämmor neråt, / det är inte fråga om ett uppror, / det är frågan om ett återupprättande, / vi ska komma hem till den position / som har rubbats…”  Ylva Eggehorn är en poet som förmår hitta orden fram till det som djupast bekräftar människan i denna och många andra av sina dikter. Hon har en unik förmåga här som särskiljer henne i den svenska poesivärlden.

Stränder in mot ljuset visar med eftertryck att Ylva Eggehorn hör hemma i svensk poesikanon. Hon bör vara en självklar poet att ha med i stora urvalen av svensk poesi genom historien som utges då och då. Hittills har hon inte varit det tyvärr. Kanske det kan bero på att hon sätts i facket ”kristen poet”. Så kan det kanske bli om en av en poets mest kända diktböcker heter Jesus älskar dig.  Och visst är hon en kristen poet. Men Ylva Eggehorns dikter är inte kristna i sig. Inte ens om när de inspireras av Bibeln. Det handlar om riktigt allmänmänsklig poesi att växa med. Punkt. 

Ylva Eggehorn: Stränder in mot ljuset (Libris, 2023)