Recension / Dikter i urval

Efter sju diktsamlingar utgivna på lika många år, mellan 2017 och 2023 är det nu dags för den produktive Nicko Smith att göra en urvalsvolym med de bästa dikterna genom åren. Här finns nu drygt 80 underbart korta dikter. När jag läser Smiths dikter kommer jag på hur mycket jag älskar dikter på fem till tio rader. När de är välgjorda, som Smiths alltså. Det är tillräckligt med rum för att sätta en miljö, en tanke och vrida till den till livgivande poesi – men inte så mycket rum att det någonsin blir tungt. Det går lätt att läsa Nicko Smith. Dikterna är av den arten att de ger något omedelbart – och att de tål att läsas många gånger och utvinna ständigt nytt ur.

Mest utrymme i detta urval ger Nicko dikterna i Rollatorgnissel under den järnblå solen och det tycker jag att han gör rätt i. Dikterna utgår från Smiths erfarenheter från arbete i äldreomsorgen och är som allra starkast när dikterna gestaltar och lever sig in i omsorgstagarens perspektiv som i denna dikt: ”Jag bor inte här / i ett anonymt / desinfektionsdoftande litet rum / fast jag bott här i tjugo år // Jag bor inte här / fast de främmande människorna / med plasthandskarna / som jag ser varje dag / säger att jag visst bor här / Jag bor inte här”

Dikterna handlar annars om tro och tvivel, om bipolaritet och trasiga promenader i Helsingfors. Och så förstås om kärleken till Österbotten och hårdrocksbandet Iron Maiden. Vad som än är ämnet för Smiths dikter finns samma lätthet, samma vardaglighet med portarna öppna mot drömmen, som i denna Iron Maiden-dikt: ”Tidigt åttiotal, / mitt första minne av dig // En klasskompis spelar Killers // Gitarrerna låter som yxor / som hugger ner träd / i en urgammal skog // Den jag brukade vandra”.

En sak som förutom musik och porträtt av äldre är viktigt i Nicko Smiths poesi är platser, benämningen av dem. Det fungerar på mig. Jag ser liksom Finland framför mig. Platsnamnen fungerar fast jag ofta aldrig varit på just den platsen: Böle, Jakomäki, Sörnäs, Kyroälven, Bötombergen, Replotbron, Yxpila, Brändö torg, Skrattlasskogarna, Abborrvägen, Beckbruksparken. Platsnamnen känns noggrant utvalda för att med ett enda ord förmedla en hel värld.

Sammanfattningsvis är Dikter i urval av Nicko Smith en perfekt plats att stifta bekantskap med Nicko Smiths poesi. Du kommer att finna sällsynt och svårhittad poesiglädje om du väljer att göra det.

Nicko Smith: Dikter i urval (Fri Press, 2023)