Två frågor i denna ledare. Frågan om kyrkoval och Israel / Palestina-konflikten.
Hur valen till kyrkans styrande nivåer på församlings-, stift- och kyrkomötesnivå går till är olika i Finland och Sverige. I Finland är det allmänna församlingsval vart fjärde år (senast 2022). Här röstar man på kandidatlistor, som kan ha namn som ”En kyrka för alla”, ”Att leva sin tro” eller ”En öppen kyrka”. Det kan finnas en eller flera listor, ibland en mer ”liberal” och en mer ”konservativ”. Sedan utses representanter på stifts- och kyrkomötesnivå indirekt av präster och de lekmän som valts att styra församlingarna.
I Sverige ser det annorlunda ut. Där har de politiska partierna varit aktiva i kyrkovalen sedan 1930-talet och det är sedan millennieskiftet allmänna val på såväl församlings-, stifts- som kyrkomötesnivån. I de flesta församlingar ställer åtminstone två nomineringsgrupper upp, ofta Socialdemokraterna och POSK (Partipolitiskt obundna i svenska kyrkan). Men i många församlingar är det flera listor: Centerpartiet, Vänstern i svenska kyrkan, Fria liberaler i svenska kyrkan, Sverigedemokrater i svenska kyrkan samt andra politiskt obundna grupper som Öppen kyrka och den mer konservativa Frimodig kyrka. Sammanlagt är hela 13 nomineringsgrupper i dagsläget representerade på central nivå i kyrkomötet.
Socialdemokraterna har folkkyrkotanken som en viktig grund i sin kyrkopolitik och tanken att alla medlemmar, inte bara de kyrkaktiva, ska ha ett inflytande är viktig för partiet. En fråga partiet drivit är den om att alla par, också samkönade, skall få ingå äktenskap i Svenska kyrkan. Något som blev verklighet år 2009. Sverigedemokraterna har en nationalistisk kyrkosyn och har drivit frågan att återinföra psalmen Fädernas kyrka i psalmboken.
Min uppfattning är att direkta val med politiska partier innebär både möjligheter och risker. Möjligheter eftersom det finns ett demokratiskt värde i att alla medlemmar får vara med och utse sina representanter. Detta inflytande har troligen också bidragit till att den Svenska kyrkan sedan 16 år tillbaka jämställer äktenskap mellan människor av samma kön med äktenskap mellan människor av samma kön. Detta eftersom de röstande föredragit liberala partier och nomineringsgrupper framför mer konservativa. Ett system med indirekta och opolitiska val till kyrkomötet har möjligen gjort denna inkluderande process mer omständlig i Finland där större hänsyn tagits till de konservativa. Risken med allmänna val är förstås att odemokratiska grupper med auktoritär inriktning snabbare tar över kyrkan. Här kan möjligen ett indirekt valsystem göra kyrkan mer motståndskraftig.
*
Jag har hittills inte kommenterat konflikten i Israel/Palestina här i Ad Lucem. Nu känns det nödvändigt att skriva, trots att situationen är så förtvivlad att orden stockar sig i munnen. Jag gick förbi synagogan i Vilnius i påskas och såg de vid entréporten uppklistrade fotografierna av alla de 250 personer som togs som gisslan av Hamas och andra palestinska militanta grupper den 7 oktober 2023 när de invaderade israeliska byar nära gränsen till Gaza. Under invasionen dödade terroristerna 1.139 människor, varav den största massakern ägde rum under en musikfestival utanför staden Re’im där 364 människor, de flesta ungdomar, mördades. Flera av offren hade torterats innan de dödades.
Idag i slutet av maj 2025 ser jag bilder av små palestinska barn i Gaza som är gravt undernärda och så vitt jag kan bedöma i svält. Enligt UNICEF har minst 14.000 barn dött i Gaza sedan Israel i samband med terrorattacken den 7 oktober anföll Gaza för att oskadliggöra Hamas. Och visst har Hamasledare dödats men bomber och stoppade hjälpsändningar drabbar alla, inte minst de små barnen som snabbast blir undernärda. En vapenvila måste till och hjälpsändningar måste släppas fram. Nu!
Hur skall något kunna förändras? Går det alls? Är en tvåstatslösning möjlig? Som det ser ut nu är allt oförsonligt lidande. Misstron och våldet finns långt in i märgen hos såväl israeler som palestinier. Och allt är bara mörker. Ändå. Någon gång behöver israeler och palestinier se varandra i ögonen. Någon gång behöver ett samtal påbörjas. Helst så snart som möjligt.