”Här i Telemark fann jag det liv jag letade efter: en möjlighet att leva i tystnad och bön.” / Fader Robert (Robert K. Anderson, född i Hartford USA, även känd som Robert Munk, 1932-2020).
Jag håller av tusen orsaker på att grotta ner mig i historiken kring de där zenmunkarna som bär en halmhatt på huvudet, vilken täcker hela huvudet, och pilgrimsvandrar konstant, och spelar på en bambuflöjt, eftersom deras övertygelse är att pilgrimsvandring och musik är den rakaste och raskaste vägen till upplysning, frälsning, satori.
Jag läser böcker och surfar på nätet i min jakt efter fakta. Jag har på något sätt fått det här med buddhism om bakfoten, har ägnat år av att bena i sekter och doktriner. Eller så är det så att jag vill veta mera för att kunna jämföra och hitta den gemensamma kärnan i alla former av andligt liv. Det är i samband med detta jag ramlar över en spännande artikel om Fader Robert, en katolsk munk i Telemark, Norge.
Fader Robert bodde i Telemark, på Hylland, i Tinn, från 1977. Först bodde han ensam, men det kom att bli tre cisterciensmunkar som levde i klostret. Cisterciensorden kännetecknas av en meditativ livsstil, med fokus på kontemplation och bön. Som ung ville Robert bli präst, men fadern sa nej. Modern stöttade sonen i hans önskan. Robert gick i kloster mot sin fars vilja och de bröt kontakten. Efter några år skrev Robert ett brev till sin far och förklarade sitt livsval. Det gjorde så starkt intryck på fadern att han blev kristen och katolik.
År 1966 bad biskopen Wilhelm Gran att Robert skulle komma till Norge och grunda ett kloster. Robert kom först till Gudbrandsdalen men året därpå flyttade han till byn Tinn och började bygga upp det nuvarande klostret.
I dag bor broder Michael (38 år) och Seraphim (60 år) i klostret i Tinn. Broder Michael döptes i sexårsåldern till katolik. När han var femton år var han med om en trafikolycka. När han låg på sjukhuset fick han tid att fundera över sin framtid och vilket slags liv han ville leva. År 2006 besökte han Hylland i Telemark för första gången tillsammans med Seraphim. Michael flyttade för gott till Telemark år 2009. Seraphim och Michael är båda födda i Estland.
I en intervju för NRK sade Fader Robert att han tycker att det är ledsamt att unga människor inte förstår att meditation inte bara förekommer i buddhismen och de österländska traditionerna men även i kristendomen. Han säger att meditation nämns flera gånger i bibeln.
Munkarna i Telemark har ett omfattande bibliotek, som rymmer över tusen titlar, men de har inte TV eller Internet. Inte heller el eller rinnande vatten. De läser tidningar och håller sig genom det informerade om vad som händer runt om i världen. De får gårdagens bröd från affären i byn. I munklöftet ingår att leva som fattig och det är ett löfte de avser att hålla.
De tar emot besök och håller mässa för besökare. Man kan välja mellan en tvåtimmarsmässa eller en på tjugo minuter. De flesta väljer den korta mässan. I deras bibliotek finns bland annat J.R. Tolkiens böcker: Sagan om Ringen-trilogin och Bilbo: en hobbits äventyr. Barn som besöker klostret tror ibland att de är hobbitar och inte munkar.
”En del av de människor som besöker oss tycker att vi och våra byggnader och den lilla kyrkan påminner om hobbitarnas värld”, säger Broder Michael.